Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Framtiden på besök i samtiden

Publicerad: 1 februari 2022

Finns det en mänskligare sysselsättning än att fundera över vad som ligger i framtiden? I en ny satsning på Framtidsprototyper vill Vinnova ta fasta på vår nyfikenhet på vad som ligger framför oss och låta några väl valda förmågor visa på möjliga framtider för kommande generationer.

Med hjälp av framtidsforskare, innovatörer och kreatörer så hoppas vi kunna glänta på dörren framåt och se om det går att skapa en karta över framtiden.

Just nu uppmanar Vinnova alla som kan tänka sig att realisera sina visioner om tänkbara framtider i skissform att skicka sina skisser på tänkbara scenarion till oss. I skissen vill vi ta del av en berättelse om en dag i en framtid, höra era första idéer kring var och hur delar av den berättelsen kunna gestaltas, samt en kort beskrivning av er som projektdeltagare.

I kommande faser ska kreatörerna, som till exempel kan vara en konstnär eller designer av något slag, arbeta tillsammans med med personer som förvaltar en plats, och någon som kan leda processen att engagera olika målgrupper i dialoger. Tillsammans med våra coacher inom spekulativ design kommer sedan de olika grupperna få förverkliga sina modeller, framtidsprototyperna, och ställa ut dem på en relevant plats i samhället.

Netta Korhonen jobbar inom Vinnovas Framtidsområde och tycker att satsningen är ett spännande sätt att skapa tankar, känslor och diskussion kring vilket samhälle vi vill ha i framtiden och hur vi bäst tar oss dit. 

– Med framtidsprototyper blickar vi vidare från traditionella metoder att beskriva olika framtider. Genom ord, bild och storytelling hoppas vi kunna trigga igång alla sinnen. Vår hypotes och förhoppning är att upplevelsen av att besöka en tänkbar framtidsmiljö eller av att hålla en bit av ett möjligt framtidsföremål i handen kan locka fram nya tankar om framtiden.

Utlysningen skiljer sig från många andra av Vinnovas utysningar och vänder sig till målgrupper som inte normalt inte kommer i kontakt med verksamheten. Förhoppningen är att det inte ska utgöra en tröskel för att skicka in en skiss. 

– Don’t over do it! Fundera inte så mycket över vad ni tror att vi vill höra som en innovationsmyndighet utan överraska oss. Adressera frågor som ni tycker är spännande och börja processen med att skicka in en skiss, avslutar Netta Korhononen. 

Här kan du läsa mer om utlysningen och om spekulativ design. 

Senast uppdaterad 2 februari 2022

Statistik för sidan