Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Digitala hjälpmedel - innovationer som gör livet enklare!

Hjälpmedel ger större frihet för den som använder det. Impossible Run, Mobility X och Hjälpmedel för synskadade simmare är tre innovationer som ger användarna bättre förutsättningar att styra över sitt eget liv, och inte vara lika beroende av andra. Totalt har vi stöttat 22 projekt.

Träna med öron istället för ögon

Namnet till trots är Impossible Run ett möjligheternas projekt. För alla friidrottare innebär en synnedsättning att vara beroende av andra för att kunna utöva sin sport. En synskadad längdhoppare har dubbla utmaningar: dels att springa rakt fram, dels att göra avstamp på rätt ställe. Impossible Run är en lösning som gör det möjligt att träna längdhopp helt utan assistans. Genom att sätta upp programmerade högtalare längs båda sidor av löparbanan skapas en slags ljudtunnel.

Impossible Run på Parasports webbplats

Snabbare simning och bättre rörlighet

Synskadade simmare har liknande utmaningar som synskadade friidrottare. För att kunna träna och tävla är man beroende av en personlig ’tapper’, en seende person som berättar för simmaren när det är dags att vända, oftast med hjälp av ett spö med en boll som man duttar på simmarens huvud. Det ställer höga krav på tillit och personligt samspel mellan simmaren och tappern, vilket gör det omöjligt för en synskadad simmare att träna på egen hand.

Högteknologisk elrullstol

Behovet av större frihet är inte isolerat till idrottsrörelsen. Teamet bakom Mobility X bygger en plattform som ger rörelsefrihet till personer med muskelfunktionsnedsättning genom högteknologisk styrning av elrullstolar.

Webbplats för Mobility X

Frågor?

Caroline Ekstrand

Handläggare

+46 8 473 30 27

Erik Borälv

Handläggare

+46 8 473 32 22

Therese Porsklint

Administratör

+46 8 473 30 28

Senast uppdaterad 2 februari 2022

Statistik för sidan